5 tips til bæredygtig udklædning

Så er det igen tid til en af de højtider, hvor autopiloten hurtigt kan få os til at træffe nogle knap så bæredygtige valg. Jeg har lidt tips til at gøre årets fastelavnskostume lidt mere miljøvenligt. Noget af det kræver lidt planlægning, men du kan sagtens se med, selvom du er presset på tiden, for det er er der heldigvis også råd for.

Imorgen skal der fejres fastelavn i både skole og børnehave. Jeg har for en god ordens skyld dobbelttjekket denne gang, for det mindst bæredygtige er altså at gå ud og købe nyt, når det så viser sig, at det slet ikke var meningen de skulle være udklædt… (har prøvet det)

Men hæklenålen er rødglødende hos mig i dag, for denne gang er jeg ved at lave noget af udklædningen til Storepigen selv og det er jo så lige op over – IGEN… Derfor er vi også mere end en gang røget i køb-nyt-plastikoutfit-i-BR-fælden og det er bare hverken særlig godt for miljøet, pengepungen eller fantasien. Det leder mig til dagens tips til udklædningen:

 • Planlæg udklædningen.
  Når du er i god tid kan du nå at træffe bevidste valg, for panikshopping giver dig sjældent mulighed for at gøre det ordentligt. Med god til til rådighed har du også mulighed for at a lave noget selv. Hvis det skal være miljøvenligt er du nød til at overveje beskaffenheden af de materialer du bruger. I vores tilfælde bruger jeg restegarn som jeg alligevel havde liggende. Storepigen skal være baby og jeg hækler en kyse.

 

 • Lån eller byt i dit netværk
  De fleste børn kan have en fase, hvor de allerhelst vil passe ind og have det samme som de andre. Derfor ender vi i supermarkedet og legetøjsbutikken for at købe akkurat det samme kostume som naboen. Anderkend at det er det dine børn allerhelst vil og brug det til din fordel, at andre har købt det før dig. Et hurtigt facebookopslag kan sikkert opstøve Spiderman kostumet som naboens dreng alligevel ikke kan passe mere. Dette tip kan sagtens bruges, hvis festen er imorgen og du ikke har et kostume endnu. Skynd dig at få slået op, hvad du mangler og spørg om der er nogen i nærheden du kan låne det af. Så har du svar til fyraften og kan undgå panik køb på vejen hjem. I samme opslag kunne du jo evt. nævne hvilke kostumer I har liggende i gemmerne som naboerne kunne få glæde af.

 

 • Køb genbrug
  Som med ovenstående kan du benytte dig af, at så mange forældre og børn har været der før dig. Stort set alle genbrugsbutikker ligger inde med et fint lille udvalg af gængse prinsesser og superhelte, som pænt bliver fundet frem og hængt flot op til lejligheden, så kører du alligevel forbi sådan en på vejen hjem, så giv den en chance inden du ender med noget nyt. Charmen her er så også, at man kan supplere med den lille ekstra taske eller det fine blomstrede tørklæde, der kan være prikken over i’et.

 

 • Brug hvad du har.
  Hvis du er lidt snild på fingerne og evt. har en limpistol kan du også sagtens bruge de forhåndenværende materialer som du alligevel har liggende derhjemme. Denne løsning kræver at dit barn er med på, ikke at være en standard løsning, så det er nok mest for de små som er ligeglade og de større som har fået lysten til at være noget unikt. Der er masser af sjove og fantasifulde muligheder også selvom du er ude i sidste øjeblik. Jeg har samlet lidt ideér og inspiration her for at gøre det nemt for dig. Nu er der jo pænt meget forskel på, hvad man lige har liggende rundt omkring, som alligevel ikke skal bruges til andet og skal du ud og købe tingene, til de her gør det selv ideér går bæredygtigheden hurtigt fløjten.

 

 • Køb nyt – men tænk dig godt nok.
  Som nævnt ovenfor er det jo ikke miljøvenligt, bare fordi man laver det selv. Skal man ud at købe DIY materialer bliver det ret hurtigt kompliceret at købe bæredygtig. Derfor kan det sagtens være en ok løsning at købe nye kostumer. Mit råd vil så være at købe kvalitet, på den måde kan det gå i arv og/eller at du kan sælge det videre og flere kan få glæde af det inden det ender som affald. Du kan også overveje at købe almindeligt tøj, der kan gå for at være udklædning som vi gjorde til Halloween.

God fastelavnsfest. Jeg synes simpelthen det er så festlig en tradition og glæder mig hvert år til at dele slik ud ved døren, hvis der kommer nogen forbi. Det bliver af den gode gammeldags slags med E-numre og hele molevitten, for det hører sig nu engang til.

Hvad skal du eller dine børn være og har du gode tips til udklædningen som jeg ikke har fået med?

Kh. Trine

P.S. Læs med i næste uge når jeg prøver kræfter med en lille guide til hvordan du kan planlægge dine indkøb, så der bliver råd til lidt mere økologi i indkøbsvognen. Husk du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev, så du får besked når der er nye indlæg (scroll ned på mobilen – eller find formularen ovre til højre hvis du læser med fra computeren.)

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: