At leve (næsten) lykkeligt med legetøj // BF#4

Gulvet er et minefelt af legoklodser, før du får børn er du muligvis ikke klar over, hvor ondt det gør at træde på dem, for de ser så små og uskyldige ud, men arghhh av, av, av, bare vent. Dukkevogne, hoppekøer, plastikkasser og des lige står på lur for at spænde ben for dig. Måske har du allerede bestemt dig for at leve med færre ting, men det er som om, at plastiksagerne yngler lige så snart du vender ryggen til. Hvad kan du egentligt gøre ved børnenes rod, ud over at bede dem om at rydde op igen og igen og igen?

Det er løbet lidt løbsk med legesager hjemme hos os. Givet eller købt i en god mening og med hjertet bag både af os selv og velmenende familiemedlemmer. Vi har vist bare aldrig rigtigt fået taget stilling til mængden af legetøj. Som så mange andre, har vi kun ønsket at vores børn skulle være glade, have skønne ting til fantastiske lege og kørt på automatpilot med hensyn til det.

” Men legens kvalitet er jo ikke proportionel med mængden af legetøj…  ja, ja I know – det er jo ikke rocket science, men på en eller anden måde kommer man ind i mellem til at glemme det.”

og når jeg ser storepigens fokus på ting, kan jeg godt blive lidt skræmt og ked af det. Når der er fødselsdag bliver det til: Nu SKAL jeg have GAVER! Hvor MANGE har du fået? Jeg har det og det, HVAD har du? Heldigvis er hun også taknemmelig for det hun har, glad for at give gaver og glæde andre med dem. Jeg håber dog af hjertet at lære hende, at det største vi kan give hinanden er tid, oplevelser, kærtegn, kærlighed, glæde, sammenhold. Lære både hende og lillepigen at det er de glæder vi lever for og at tingene bare er til for at vi kan overleve.

De meningsfulde glæder kræver i øvrigt heller ikke opbevaringsplads og når man har overvejet at flytte for at få mere plads; Ikke til at leve eller overleve, men til at opbevare. Ja, så giver det faktisk mening at huske det perspektiv.

Vores hus ikke er specielt stort og så er det i 2 plan, stue samt køkken forneden og alle værelser ovenpå. Det betyder i praksis, at hele vores liv leves i underetagen også al børnenes leg og dermed også legesagernes hemmelige liv. Det har jeg faktisk brugt en del tid på at være frustreret over, fordi jeg har brug for visuelt ro og følelsen af, at have lidt kontrol over hjemmet.

I min søgen efter hverdagsglæden er jeg dog nået frem til, at jeg egentligt hellere vil være sammen med mine børn og deres legesager end at have en ryddelig stue. For når storepigen en dag går op af trappen og foretrækker sit eget selskab på værelset, ja så er en era slut og en tid der aldrig kommer tilbage er væk. Derfor vil jeg lige nu gøre mit ypperste for at nyde hvert eneste øjeblik.

Når det så er sagt, så har vi altså stadig brug for, at der er plads til os alle 4 hver dag! Og måske går nydningen lidt nemmere når de der legodimser, der gør så ondt er ryddet pænt på plads ellers kan det nogen gange hjælpe lidt med en tur i det fri. Hvis du kan nikke genkendende til ønsket om lidt mere plads til liv og leg i stedet for sager har jeg lavet en lille guide til af begrænse mængden af lejetøjsrod til dig.

Det mest bæredygtige og bevidste forbrugsvalg omkring legetøj er nemlig i min optik, simpelthen at have en holdning til, hvor meget der skal købes og være plads til af det. Når vi begrænser mængden øger vi automatisk bæredygtigheden. Derudover er mine bedste råd at:

 1. Køb kvalitet – nogle ting kunne givetvis godt blive produceret mere miljøvenligt. Men hvis det slår alt andet legetøj i både holdbarhed og antal legetimer er det altså godkendt i mine øjne. For os er det f.eks. Brio togbanen og Duplo klodser- Jeg tror begge dele holder nærmest evigt og børnene synes simpelthen det er sjovt. Sådan! Underholdningsværdien må alt andet lige være det vigtigste parameter for om legetøj giver mening.
 2. Kig efter mærkning f.eks. FSC mærket – det er din sikkerhed for bæredygtigt skovbrug ved køb af trælegetøj. Du kan også få svanemærket plastik nu. Lad mig endelig vide hvis det er noget du gerne vil vide mere om.
 3. Gå på genbrugsjagt – der er masser af det derude og meget af det kan man få en lille oplevelse ud af, både hvis man gør en tur ud af at hente det, men også i form af istandsættelsesprojekter.

Og så vil jeg jo lige for en god ordens skyld huske at fortælle at vi ikke er legetøjsminimalister endnu, men et eller andet sted skal man jo starte.

Kh. Trine

P.S. Har du tips til bevidste forbrugsvalg i forhold til legetøj? For så er du jo som altid velkommen til at skrive en kommentar nedenfor.

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

3 tanker om “At leve (næsten) lykkeligt med legetøj // BF#4

 1. Hej Trine. Tak for linket via FB. Jeg må vist have kigget lidt nærmere på det hele:) Men i første omgang vil jeg gerne høre lidt mere om det svanemærkede plastik, du nævner her i forbindelse med legetøj. Det mindes jeg ikke at have hørt om før. Vil du uddybe lidt ifht hvad, man kan få inden for legetøjskategorien og hvem der forhandler? På forhånd tak:)
  Mvh
  Katrine

  1. Godmorgen Katrine
   Du kan læse mere om det her https://www.ecolabel.dk/da/produkter/boern/legetoej hvor der også findes en liste over hvad der findes på markedet.
   Det ser ud til at det meste er af mærket Dantoys – som Coop i hvert tilfælde er forhandler af.
   Vi har f.eks. valgt dette sæt https://m-shopping.coop.dk/vare/dantoy-koekkensaet-prinsesse-35-dele-svanemaerket-plast-se-den-lille-forberede-den-helt-store-middag/5701217044553 med køkkenredskaber og service til legekøkkenet. Synes bare plast er bedre når der skal leges med mad og engang imellem vand.
   Har dårlige erfaringer med metal, vand og trægulv – det kan give nogle grimme skjolder.
   Sættes med service og køkkenredskaber kunne jeg også sagtens finde på at dele op i flere kalendergaver til jul.
   Håber det var info nok eller så giv endelig lyd igen.
   Kh. Trine

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: