Det skal give mening.

Hmm, hvis I var lidt i tvivl hænger jobs’ne som FN ambassadør med udpræget farvesans eller sygeplejerske med lav kvalmetærskel samt excellente Photoshop skills, ikke sådan lige på træerne. Det er træls! For det gad jeg godt. Altså have et job, hvor jeg virkelig gjorde en forskel og her taler jeg ikke om en kr/øre forskel – ikke sådan – uh yes – well done, vi er i index 127…

Nej, sådan en rigtig forskel for rigtige mennesker, der kom klogere/gladere/mættere/raskere, you name it, gennem dagen, fordi jeg havde været på job den dag. Desværre har jeg endnu ikke lige et godt svar på, hvordan jeg kombinerer mine faglige kompetencer og interesser for den sag skyld, med at do good i mit professionelle liv.

Imellemtiden, er der heldigvis andre steder i mit liv, hvor jeg allerede nu kan leve og agere i verden, på en måde, der giver mere mening for mig. Noget af det, der ligger mig meget på sinde, er at passe godt på den verden, som vi skal give videre. Det kan man gøre på mange måde måder – jeg har desværre ikke penge som skidt, til at forære væk ala Bill Gates (mega sejt, at kunne give MILLIARDER væk) Jeg er desværre også lidt for meget en livrem og seler type til at tage afsted som nødhjælpsarbejder. Til gengæld er jeg en helt almindelig forbruger, der kan tænke mig om, når jeg bruger de penge jeg har.

Et af de steder, hvor jeg er sikker på at jeg med bedre omtanke af mit forbrug, kan gøre en forskel er mine tøjindkøb – for tekstilindustrien står for en kæmpe miljømæssig belastning og nogle steder en forfærdelig måde at behandle mennesker på. Heldigvis sker der rigtig meget på den front og langt de fleste virksomheder er nu meget mere opmærksomme på at ‘opføre sig ordentlig’ om man så må sige. Men det vil jo også altid være et spørgsmål om mængder og så længe vi efterspørger fast fashion 12 gange om året, som vi kan smide væk som det passer os, ja så…

Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg jo samtidig elsker nyt tøj – jeg elsker at lege med trends og jeg elsker at føle mig velklædt og det er jeg ikke klar til lave om på. Det giver bare mere og mere mening for mig at gøre det med større eftertanke. Især fordi det et af de steder, hvor man med fordel for ens egen pengepung (en tid på dagpenge venter vist lige om hjørnet…) kan gøre en forskel for verden, modsat dagligvarer, hvor man er nød til at justere budgettet den forkerte vej… Her lidt tanker jeg gør mig, om at være wannabe fashion stilsikker med samvittighed (haha, I ved jo jeg er til fodformede ,så eh…)

KØBE MINDRE
Jeg har i længere tid arbejdet lidt nørdet med min garderobe udfra tanker om en capsule eller curated garderobe, som i sin enkelthed går ud på, simpelthen at have mindre tøj at vælge imellem og købe mindre af det. Det giver sig selv at det er godt for miljøet, men hvorfor er det godt for mig og min stil samtidig? Fordi jeg ikke nødvendigvis føler mig mere velklædt af at have flere valgmuligheder – det er meget vigtigere for mig at have de rigtige muligheder i skabet (Dem som klæder mig og som jeg alligevel rækker ud efter igen og igen)

HVAD JEG KØBER
Her er virkelig plads til forbedring for mit vedkommende, for det er jo ikke ligemeget hvad man køber, bare fordi man køber mindre. Derfor har jeg har bestemt mig for at købe mere bæredygtigt, når jeg shopper nyt tøj – det kan være en jungle at finde hoved og hale i mærkninger osv. men Grøn Forskel har en udemærket artikel om det, hvis I vil vide mere. Desuden har jeg genopdaget min ungdoms skattejagter i genbrugsbutikker. Det er langt fra hver gang det lykkedes at finde noget interessant – især ikke når man udfra principperne fra capsule begrebet er rimelig klar på, hvad der må komme hjem i skabet. Når det lykkedes er det så bare ekstra sjovt synes jeg. Med second hand får jeg også muligheden for at skeje lidt ud på fashionata fronten, for jeg kan med god samvittighed købe noget som jeg på forhånd ved, at jeg måske ikke får brugt så ofte.

Nyeste genbrugsfund – opsømmen er fikset med symaskinen

PASSE BEDRE PÅ DET JEG HAR
Jo flere gange vi kan bruge de ting vi køber, jo mindre belastning har hvert ‘use’ haft på miljøet. Så inden jeg smider noget ud, som jeg måske er blevet en lille smule træt af eller som er gået stykker, men som sidder godt og passer ind til resten, overvejer jeg om det kan få nyt liv, med få midler. Billederne fra dagens indlæg er fra reparationskassen og noget af det har ligget der så længe, at det er lige som at få nyt igen.

Jeg er slet ikke sådan en, der er fiks med symaskinen, men kimonoen har fået repareret et hul, bukserne har fået repareret opsømmen (i øvrigt seneste second hand nyerhvervelse, til den nette sum af 25 kr) og habitjakken har fået lagt ærmer op (det er mega grimt indeni, men det er der jo ikke nogen der kan se). I øvrigt har jeg et par sko stående, som jeg vil have til skomager for at få nye hæle på. Det ville helt sikkert være nemmere at smide det ud og det er også fristende at have en undskyldning for at købe nye sko, men jeg er faktisk ret glad for skoene og min nørde-app til garderoben fortæller mig, at jeg har haft dem på over 100 gange, så giver det mening for mig at bruge lidt penge på endnu flere uses.

Jeg bruger altid jakken med opsmøg, men det blev alt for bulet når er ærmerne var for lange.

Håber noget af ovenstående kan være til inspiration og hvis I følger med herinde vil I helt sikkert komme til at læse mere om emnet. Har du lyst, så smid en kommentar om hvad du gerne vil høre mere om først? Min erfaring med hvordan man får en mindre garderobe med følelsen af flere valgmuligheder eller ideer til nyt liv i gamle klude?

Hvor man handler det bedste bæredygtige tøj, har jeg stadig til gode at blive klog på, lige nu mangler jeg f.eks. nogle gode klassiske bomulds basic t-shirts, måske er der en af jer derude, som har et godt tip til, hvor jeg finder sådan nogle?

Kh. Trine

P.S. For at putte lidt ekstra ind på karmakontoen, samler store datteren og jeg, i øvrigt ind til Red Barnet på søndag d. 3. september. Det giver mening og det er vildt hyggeligt, også selvom der var skybrud sidste år. Det er kun et spørgsmål om hvor mange chokoladekiks man har med. Hvis du har lyst til at bruge 3 timer af din tid på det samme, kan du tilmelde dig som indsamler her på Red Barnets hjemmeside.

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

4 tanker om “Det skal give mening.

 1. Godt indlæg igen og vi ses til indsamling den 3. sep hvor hele vores familie har det som en tradition at samle ind til Red Barnet… Ha en skøn dag 🙂

  1. Tak og fedt at i har lavet en tradition ud af det. Det vil jeg også prøve, men det er kun andet år i år, så vi er der vist ikke helt endnu
   Og dejlig dag til dig også.
   Kh. Trine

 2. Super fint indlæg. Jeg prøver også at være fornuftig med min garderobe…. der er jo nok i den, det ved jeg godt. Men forsøger med omtanke at købe nyt. Jeg køber ikke nødvendigvis kun økologisk osv, dertil er jeg ikke kommet endnu. Men er ret kritisk med mine indkøb, og køber kun noget, som jeg mangler og ved jeg får brugt. Selvfølgelig sker der fejlkøb, så sælger eller giver jeg det videre…
  Hvilken nørde app er det du bruger til din garderobe? Så har du simpelthen fotograferet alt dit tøj?? Tja, man ville nok få syn for sagen, at 80/20 reglen også dur her tænker jeg…. (at vi bruger 20% af tøjet 80% af tiden 😉

  1. Tak Anne, ja præcis appen hjælper mig med at bryde med 80/20 regelen og indimellem selve shoppetrangen.
   Den hedder Stylebook og jeg tror desværre at den kun fåes til Apple.
   Du kan logge hvad du har på i en kalender og på den måde se hvad du bruger mest + få en cost per wear hvis du også har tastet prisen på tøjet ind. Du kan også lave outfits derinde og på den måde lege med garderoben istedet for at købe nyt.
   Jeg har ikke fotograferet alt, men har nuppet billeder online enten af det præcise item eller noget der ligner godt nok. Man kan også fotografere og fritlægge via appen, men det kan godt blive lidt omstændigt hvis man ikke har en helt ensfarvet baggrund og meget godt lys. Bruger det dog tit til genbrugsfund. Mit råd er fyld tøjet ind løbende og hvis man får skåret garderoben ind til benet er det slet ikke uoverskueligt. Til gengæld får man et fantastisk overblik som man har med sig når man står i butikken.
   Kh. Trine

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: