Hvornår er man egentligt voksen?

Er det når man opdager at man foretrækker sutsko fremfor dansesko, kaffe fremfor tequila og strikketøj fremfor bungy jump? Oh, crap!, så er jeg det jo.

Men jeg har jo altid haft den overbevisning at voksne havde styr på tingene, vidste hvad de ville og hvad der var vejen frem. Jeg har efterhånden som håret er blevet mere og mere gråt, gået og ventet på, hvornår den følelse af voksen kontrol skulle sætte ind…

Den er udeblevet, følelsen af kontrol – så måske er det overbevisningen der ikke helt holder. For jeg er jo voksen, har realkreditlån, børn, grå hår og desværre også hængep…

…og så har jeg nu, en helt anden indstilling til glæde og lykke end da jeg var ung. For dengang troede jeg også, at hvis man gjorde de ‘rigtige’/’gængse’ ting, hvis man fik den uddannelse man kunne tænke sig, en dejlig kæreste, et godt sted at bo osv. så kom lykken af sig selv.

Måske er jeg langsomt blevet voksen af, at opdage at de ting ikke automastisk garanterer glæden, – og af at opdage den sandhed der ligger i sloganet “Life sucks and then you die”. Umiddelbart alt for pessimistisk og dystert til, at det nogensinde har fænget an hos mig.

Men på en måde er det jo rigtigt – der sker dårlige ting livet igennem for os selv og vores nærmeste, ting som ligger udenfor vores kontrol. Kriserne kan ikke undgås, de er en del af livet på samme måde som at vi skal spise, sove, elske og ja, dø på et tidspunkt.

Da jeg var 30 døde min mor, kort tid efter at jeg havde fået mit første barn. Efterfølgende har jeg mistet 3 tidlige graviditeter, min mellemste niece er lige nu i starten af 20’erne og ramt af kræft (behandlingen går som den skal og hvis alt går vel er hun rask til sommer, 7-9-13, banke, banke), vi har ikke den bedste økonomi og senest er jeg jo så blevet fyret.

Det er ikke en klagesang – det er ikke en medlidenheds post.

Det er en konstatering af, at jeg og de fleste andre, efterhånden som vi bliver voksne opdager at livets kriser VIL komme. Så vi kan ikke vente med at leve et liv med glæde til de er overstået, vi kan ikke vente med at handle på vores drømme til det hele ser bedre ud.

Vi må få det bedste ud af det, selvom det sucks og vi er nød til at finde glæden i det vi kan her og nu. Det betyder ikke, at man nødvendigvis skal sælge huset og drøne afsted på den jordomrejse man altid har drømt om (mange af os har ikke råd alligevel).

I stedet tror jeg, at jeg vil have fokus på, hvad det er, lige her og nu, der betyder noget. For det er ikke nødvendigvis rejsen rundt om jorden, der vil give mig glæde. I virkeligheden er det følelsen af fællesskab, samhørighed med mine nærmeste og øjeblikke, hvor vi holder i hånd og rigtigt ser solnedgangen, som jeg drømmer om. Solen går altså også ned i Danmark, så måske skal jeg bare være bedre til at holde i hånd, når den gør det, stå stille et øjeblik og SE det.

Herhjemme har vi indført en øvelse hver dag ved aftensmaden, hvor vi hver især fortæller om 3 ting der har gjort dagen idag god og dejlig. Jeg synes det er en meget effektfuld lille øvelse, som hjælper os til at holde fokus på opturene og se de gode oplevelser, som ellers måske ville være gået vores bevidsthed forbi.

Min liste igår:

  • Vi kom ud af sengen i god tid og blev færdige uden særlige konflikter, vi nåede skolen til tiden og alle gjorde deres for at få tingene til at glide.
  • Jeg tilmeldte mig mine 6 ugers jobrettet undervisning – primært fokuseret på iværksætteri. Det har taget mig et stykke tid at samle mod til at erkende, at det nok er den vej jeg må gå. Så stor sejr for mig, at stå ved mavefornemmelsen her.
  • Juhuuu! Endeligt vand i hanen igen, efter 2 dage med vandet lukket on and off, opdager man glæden ved at kunne skylle ud og vaske hænder ad libitum.

At jeg så samtidig havde lidt nedtur, fordi jeg var nød til at sende en ansøgning afsted til et job som rengøringsassistent, for at gøre jobloggen/jobcenteret glad, fik et afslag på et job jeg gerne ville have haft og at jeg måtte køre 2 gange frem og tilbage til Brugsen, fordi jeg havde glemt min pung er en anden sag.

Når jeg husker på at sorg, ked af det, lorte dage, selvmedlidenhed og alt det andet øv er et livsvilkår, får jeg mod og tro på, at lykken sagtens kan være der på trods. At der kan være masser af glæde og lykke, selvom man ikke har alt det man gerne vil have, selvom man er bange og savner noget eller nogen. Men man skal huske at nyde pauserne mellem sucks og man er nød til selv aktivt at opsøge glæden og have fokus på at lukke lykken ind, selv i små bidder.

Derfor gør jeg hver dag mit bedste for at:

  • Møde dagen idag med et åbent sind.
  • Tale med venlighed og lede med kærlighed (også i forhold til mig selv)
  • Lade mine handlinger afspejle mine ord.
  • Handle bevidst udfra mine værdier.
  • Være taknemmelig.

Hvordan lukker du lykken ind? Hvornår blev du voksen? Lad mig endelig høre om dine oplevelser eller tips til mere glæde i hverdagen.

Kh. Trine

P.S. Mit forsøg på at købe lidt mere fornuftigt ind til Halloween udklædningen i sidste uge, faldt så i øvrigt totalt jorden, for det var slet ikke meningen at storepigen skulle være udklædt i skolen… Så meget for bæredygtige valg, når det faktisk slet ikke var nødvendigt at købe noget som helst.

 

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

En tanke om “Hvornår er man egentligt voksen?

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: