Nisser med nosser // BF #3

INDEHOLDER REKLAME: Julen står for døren og dermed også årets helt store forbrugsfest. Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg elsker den tid på året, for jeg er vild med glimmer, gaver og glade børn.Dog kan det være lidt svært at finde balancen i forbruget, når der er så mange traditioner forbundet med denne tid på året. Jeg prøver at huske mig selv på, at det er op til os selv at vælge både til og især fra, så også højtiderne bliver fyldt op med de værdier, der passer til os hver især.

En af de store udfordringer herhjemme er kalendergaverne, fordi det meget hurtigt bliver ting for tingenes skyld. Min erfaring er, at meget af det bare ender i en bunke, for aldrig at blive brugt, også selvom jeg med alle gode intentioner har prøvet på, ikke at købe alt for lamme ting.

Men vores børn har altså hver julestrømpe og nisserne kommer troligt hver nat og putter en lille gave i. Storepigen er vild med det og selvom hun har luret nu, at det er os, vil hun ikke bytte for bedre adventsgaver. Jeg elsker det også – denne forventningens glæde. Hun stråler hver morgen, når hendes lille hånd smutter ned i strømpen, for at mærke hvad der gemmer sig i den og jeg kan selv huske den fornemmelse, af det knitrende gave papir mellem fingrene. Lillepigen har ikke prøvet det endnu, så hvad hende angår kunne vi såmænd godt droppe det i bæredygtighedens navn, men det har jeg faktisk ikke lyst til.

Til gengæld må vores nisser have nosser nok til at tage ansvar, for ikke at vælge den nemme løsning, med 48 billige gaver, hvor andre eller vores natur har betalt prisen for vores fornøjelser. Punktum, færdig – tag jer sammen nisser!

Som med så mange andre mere bevidste forbrugsvaner, er det dog en god idé at afsætte lidt ekstra tid til, at få det på plads, for når man ikke kan køre på automatpiloten kræver det altså lidt ekstra.

Og så bliver det vist en øvelse i at tænke kreativt, for at det heller ikke bliver for dyrt. Nogle nye ting bliver der plads til, men kun hvis det er noget pigerne alligevel skal bruge, derudover vil jeg lave nogle ting selv og afsætte tid til projekter og oplevelser, som vi kan få en masse gode stunder ud af sammen.

Hverdagspakker:

 • Hjemmehæklet legemad af garnrester.
 • Hjemmestrikkede sutsko.
 • Hjemmestrikket dukketøj (hvis jeg når det).
 • Strømper i øko uld.
  De er egentligt alt for dyre til kalendergave, men mangler alligevel lidt nye strømper, så kan de ligeså godt være en gave.
 • Øko chokolade morgenmadsstjener (REKLAME) -. fy ha da frække nisser, sådan noget spiser vi da ikke her 😉
 • Helt politisk ukorrekt ender der som regel også nogle gaver med chokolade i vores strømper – her kan du finde gode økologiske muligheder (REKLAME)
 • Der bliver også plads til legetøj, men jeg regner med at købe genbrug – man kan nemlig finde ret mange fine småting, som nærmest ser helt nye ud f.eks. ubrugte malebøger som er et hit ved storepigen.
Tak for lån af billeder til: www.okologisk-supermarked.dk // www.designbydalkaer.blogspot.dk

Weekendpakker:

 • Snor fra strømpe til køkken – indkøbt til hjemmelavede øko havregrynskugler.
 • Pakket picnic kurv til en tur i skoven.
 • Krea projekt med naturmaterialer evt. Pinterest.
 • En tur i svømmehallen.

Argh, som du kan se er der langt til 48 gaver endnu og slet ikke nok dage til at producere ret meget hjemmelavet – selvom nogle af dem er til dem begge eller de får det samme, så bum bum – alle gode ideér er mere end velkomne i kommentarfeltet.

Af andre nye gode julevaner kan jeg nævne:
Ikke mere nyt julepynt, der findes simpelthen så meget fint brugt, som med patina er endnu smukkere end det nye.

For at lære pigerne lidt om genbrug og medmenneskelig omsorg har jeg tilmeldt os Nissepakken.dk, her kan man donere en hel pakkekalender (indpakket) med sit eget brugte legetøj til en pige eller dreng, som ellers ikke havde fået. Det er lidt sværere end man tror at finde gode passende ting i gemmerne som barnet også vil af med, men det er et dejligt projekt at få ryddet lidt ud i fællesskab og vi glæder os meget til at sende lidt julestemning afsted (man skal selv betale porto).

Desuden kommer min egen ønskeseddel til at se lidt anderledes ud i år, flere oplevelser, mere brugt og skulle der snige sig tøj eller sko på, bliver det helt sikkert fra et bæredygtigt brand.

Kh. Trine

P.S. Hvis du skulle være i tvivl er jeg stadig jobsøgende, men jeg prøver at lade andre ting fylde, for glæden skyld og mon ikke, at jeg så også finder vejen til den levevej, som giver mening for mig.

REKLAME: Økologisk-supermarked.dk tilbyder Økologi til discountpriser.

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: