Ny efterårsgarderobe

Sidste gang nævnte jeg jo det der med at at gøre noget andet end man plejer, hvis man vil have nye resultater. Her kommer 1. del af min erfaring med, hvordan man overfører det til at få en helt ny garderobe! (sårn da…) Læs med, hvis det er noget for dig og skynd dig videre, hvis du tænker, I’m all good – no need for new clothing…

Jeg stod for et par år tilbage med skabet proppet fuldt af tøj og aldrig noget at tage på – bukserne der passede til blusen var til vask og kjolen jeg ville have på manglede liiige den der nye jakke fra bladet til at tage over. Når jeg endelig var blevet påklædt følte jeg mig sjældent sådan rigtig lækker eller også følte jeg mig bare ikke rigtig tilpas.

Så kan Google jo heldigvis være ens bedste ven og efter utallige søgninger på ny stil, makeover, tøjkrise, style rut… og en masse ligende blev jeg heldigvis klogere. To ting har virkeligt gjort en forskel for mig. At blive mere klar i spyttet på hvad der egentligt er min stil (Stilkerne – se mere her StyleWise – med en lille stiltest hvis du har lyst) og begrebet Capsule wardrobe (Unfancy – en blog om hvordan Caroline har levet med 37 stykker tøj pr. sæson)

De fleste bruger 20% af deres tøj 80% af tiden – dvs. størstedelen af en garderoben ligger ubrugt hen det meste af tiden – det er da spild både af vores verdens begrænsede ressourcer, men i lige så høj grad af vores hårdt tjente penge!

Jo mere overblik og indsigt man har over, hvad der virker for en, jo mere mindre tøj kan man nøjes med og bruge det mere – det er egentligt humlen for mig. De fleste capsule tilhængere beslutter sig for et bestemt antal items de må have i alt og indfører købestop i 3 måneder af gangen, dvs. man køber alt, hvad man mener at skulle bruge til den pågældende sæson på en gang. Jeg synes en garderobe skal være dynamisk og hele tiden kunne tilpasse sig, så jeg er meget mere tilhænger af at man køber tøjet løbende, enten når når man rent faktisk i praktisk forstand har brug for det – eller når man af den ene eller anden grund har lyst til det. Så længe man har helheden og omtanken bag. Det ligger fjernt for mig at have en fanatisk indstilling til noget som helst og slet ikke min garderobe.

Når jeg alligevel bruger capsulebegrebet er det fordi strukturen og begrænsningerne hjælper mig med at træffe nogle valg og når jeg skal vælge noget fra eller til bliver jeg klogere.

Jeg vil prøve at formidle mine erfaringer med at danne sig overblik og give dig en lille guide til hvordan du kommer igang med at se nye muligheder – dem findes der nu masser af derude på www, men jeg synes især i forhold til capsule begrebet at de lider en lille smule under at de 4 gange om året giver dig en undskyldning for at shoppe amok – og hensigten skulle hellere være at du bliver mere glad for det du har. Derfor har jeg leget lidt med navnet og vil egentligt hellere kalde det Conscious Wardrobe – bevidst på 2 planer. Både om dig selv og din stil, din hverdag og bevidst om den verden omkring dig som du forbruger dine vaner fra.

Jeg vil dele processen op i 4 steps:

  • Reflekter
  • Ryd op
  • Eksperimenter
  • Shop, hvis du har behov

Idag starter vi med det første – og til det formål en lille øvelse. Find de 3-4 stykker tøj frem som du har været allermest glad for at gå med de sidste 3 måneders tid, dem som du rækker ud efter allerede inden de er nået at blive helt tørre – prøv at lade være med at tænke for meget over hvad du vælger til at starte med, gå efter den der berømte mavefornemmelse. Der er en god chance for at du ikke skal lede i skabet efter dem – men i vasketøjskurven eller på din krop.

Kig på dem, føl på dem, hvad er det de her stykker tøj giver dig, hvad fremhæver de, hvad bruger du dem evt. til at skjule. Knyt så mange ord til dem som du kan og prøv at finde frem til hvilken følelse de giver dig. Du kan skrive det ned, hvis du har lyst, men husk at det er bare for sjov.

Her har du mine favoritter:

Culotte jeans (Zizzi):
De er gode at have på, de er ikke kedelige, men heller ikke for rå selvom de er tilpasset til mig, med rå kant forneden, så de ikke virker for damede.

Kimono med print (Envii):
Den er behagelig, jeg føler mig kunstnerisk og feminin uden at den er for spraglet eller pyntet.

Min sidste favorit er en almindelig sort bomulds t-shirt med brystlomme – den er blød og lækker, løs i pasformen, passer til det hele, lommen løfter den lige fra helt basic og så er den fuldstændig umulig at tage et ordenligt billede af…

Det er mine tanker og jeres er forhåbentligt helt anderledes, hvis i kigger nærmere på ovenstående kan vi allerede konstatere at der er en ting der går igen. Det er virkeligt vigtigt for mig at tøjet er behageligt, jeg kan simpelthen ikke, hvis det strammer, kradser, hæmmer mine bevægelser eller på anden måde ‘er i vejen’ Det er en af de erkendelser som virkelig har sparet mig mange fejlkøb efter jeg har accepteret at det forholder sig sådan. Uld cardigans har jeg førhen brugt mange penge på, for jeg synes tit de er sååå smukke, men de kradser altså (på mig) og jeg kan bare IKKE HA’ DET…

Der ligger mange andre erkendelser i ovenstående, men det er ikke mig det skal handle om – din tur.

Det var det hele for idag – måske ved du allerede nu, hvorfor du aldrig går med den der røde plissé nederdel som du ellers bare måtte eje…? Del endeligt i kommentar feltet, hvis du får nogle aha oplevelser, det kunne jo være at der var andre der kunne have glæde af dem.

Kh. Trine

P.S. På lørdag (eller hvornår det nu passer dig derefter) går vi igang med at rydde op i klædeskabet – så køb ind til en god kop kaffe, send børn og mand afsted i byen, for nu skal du på shopping hjemme hos dig selv. Det skal ikke være surt arbejde men en fornøjelse og selvforkælelse ligesom når du tager den store pung med på strøget.

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

En tanke om “Ny efterårsgarderobe

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: