Oprydning for begyndere

Jeg håber du har gjort det hyggeligt for dig selv i og omkring dig og dit garderobeskab, for hvis du har lyst er det tid til at få ryddet ud og op i det – tid til med omhu og omtanke at shoppe det, der skal tilbage i skabet.

Som nævnt i 1. del af min lille serie om min erfaring med en mere Conscious Wardrobe – så er der 4 trin i processen, her har du 2. del, som handler om at få ryddet op, i alt det tøj du ikke bruger.

Warning – wall of text!! Bliv ikke bange, det er meget sværere at skrive om, end at gøre i praksis…

Start med at tage alt dit tøj ud af skabet, fra under sengen, ned fra loftet eller hvor du nu har stuvet det hen – tag det HELE frem og ja jeg mener alt! (Undtaget hvis du allerede har pakket dit sommertøj væk, så lad endelig det stå i denne omgang) Smid det på sengen, gulvet og hvor du nu end har plads. Hvis du har lyst til at dele dit kaos billede, så find mig ovre på facebook – det kunne være mega sjovt at se jeres udgangspunkt. Mit rod er jo faktisk lidt ynkeligt, for jeg har været igennem processen 4 gange om året de sidste 2 år, så der er ikke så meget tilbage at detoxe.

Hvis ikke du har pakket sommertøjet væk, kan du starte med det. Vi kan kalde det en slags let opvarmning. Jeg har en plastik bedroller til formålet, selvom jeg egentligt engang havde svoret, at jeg aldrig skulle eje sådan en. Nå men alt det, som du med sikkerhed kan sige, at du ikke skal bruge det næste halve år, bikini, minishorts und so weiter væk med det, til temperaturen igen begynder at stige.

Her mit sommertøj og det der er for småt…

Betragt så dit tomme garderobeskab lidt, bryg en kop kaffe eller skænk et glas vin, hvis tidpunktet er passende til den slags – sæt god musik på og glæd dig over, at du skal til at fylde skabet med tøj du elsker.

Et stykke tøj af gangen gennemgår du ALT – lige nu er der kun 3 options.

  • Elsker og bruger
  • Måske
  • og helt ærligt hvad tænkte jeg dog på – giv slip og smid væk!

Elsker og bruger

Det du er vild med må komme tilbage i skabet og for lige at uddybe, så er det altså ikke helt nok at være vild med det. Det skal være noget som du rent faktisk bruger, som passer, som ikke er i stykker og som får dig til at føle dig rigtig godt tilpas og passer til den hverdag du har.

Hver stykke tøj, der kommer ind i skabet til at starte med, skal være sådan et, som du uden at tøve vil iføre dig uden bøvl og tøven. Prøv igen at sætte ord på, hvad det er der gør, at du lige præcis er til det ene par bukser (eller hvad det nu er) frem for det andet? Du kan også prøve at tage tøjet på, for at mærke følelsen du får – er du rå, er du stilet, feminin, kunstnerisk, forførende, bad ass power woman, afslappet, – you name it, den fornemmelse af, at være den bedste dig. Det er ikke nødvendigvis det samme for hvert stykke tøj, men inden du bliver færdig vil du nok opleve en eller anden form for tema.

Hvis du har meget svært ved denne proces, har bloggen på Into Mind nærmest en facitliste til, hvordan man smider ud og du kan også finde en meget mere udførlig guide til personlig stil og closet detox som hun kalder det. En meget inspirerende side, hvis man godt vil helt i nørdemode med sin garderobe. Jeg stoler dog på, at du i det store hele godt kan mærke efter, hvad der virker for dig. Og så er formålet, jo heller ikke at smide så meget ud som muligt, men at få mere overblik og glæde ud af det der er.

Når du har været det hele igennem, så ros dig selv – det har ganske givet været hårdt arbejde, men se hvor meget dejligt tøj du har.

Se, det var da det nemmeste ever ikke sandt – resten smider du bare ud, ha ha.

Nej, okay spøg til side, men det er faktisk det der er formålet – at alt hvad der er i dit skab, får dig til at føle dig godt tilpas, lækker, smuk om du vil, at det afspejler dig og din stil og at det ikke giver dig besvær, men glæde ved at klæde dig på.

Mon ikke du i hvert tilfælde har 10-15 stykker tøj i skabet nu, så vov at udfordre dig selv og brug kun det tøj du elsker den næste uges tid. Du kan måske allerede nu prøve at lave sæt til hele ugen.

Kig i hvertilfælde grundigt på det der hænger i skabet nu – er du overrasket over det du ser eller giver det god mening? Kan du se en rød tråd i henholdsvis det der hænger i skabet og det der ligger til smid ud?

Klik evt. forbi stilkernetesten hos Tini, hvis du ikke allerede har gjort det, for at blive endnu skarpere på hvad der er dig (og lad nu være med at lade dig skræmme af at blive puttet i kasse, det er din kasse, så du bestemmer jo helt selv hvordan den skal være…) – men det er nu du for alvor skal lære din stil at kende – og husk så så drikke rigeligt med vand, kaffe eller vin, så du ikke bliver udmattet før vi er helt færdige. Måske trænger du oven i købet til at strække lidt ud.

Struktur

Når du skal arbejde med en Concsious Wardrobe, må du arbejde med en struktur, der kan hjælpe dig med at sætte begrænsninger, for på for at tvinge sig selv til at træffe valg.

Min Conscious Wardrobe er bygget op om kategorier, hvor jeg indenfor hver har besluttet mig til, at jeg kan have 3-4 stykker tøj. Det giver mig rum til at have valgmuligheder, men samtidig må jeg begrænse mig – i enhver shopping situation har jeg lynhurtigt overblikket over, hvad jeg allerede har og om jeg vil vælge noget af det fra, for at gøre plads til nyt. Langt hen af vejen bliver konklusionen, at jeg ikke vil af med mine favoritter hjemme i skabet og så har jeg sparet både penge og miljø.

Min klædeskab er bygget op således:

Tops:
Vævede toppe, Jersey toppe, T-shirts. (9-12 items)
Du kunne også have skjorter, strik trøjer, tunikaer osv. men tag blot de kategorier med som passer til dig og skulle der være et par stykker tøj der falder udenfor, so be it – det er jo stadig bare for din egen skyld og husk det skal være til glæde for dig!)

Layers:
Cardigans, Indendørsjakker, Lange inderdørsjakker. (9-12 items)
Du synes måske det er vildt mange ting til at tage over, men jeg går stort set altid med korte eller ingen ærmer og har så noget udover – hvis du har mange langærmede og sjældent tager noget udenover laver du bare flere kats. i toppe kategorien ovenfor og dropper nogle af disse. Skulle du have behov for flere her, f.eks. blazer, så gør det – det er kun for overblikkets skyld.

Bottoms:
Bukser, Jeans, Nederdele + Shorts om sommeren, men der slår jeg Bukser og Jeans sammen (9-12 items)
Igen du kan have brug flere eller færre, men prøv så vidt muligt at begænse dig.

Dresses:
Her har jeg ingen underkategorier, for jeg har ikke brug for mere end 3-4 kjoler, men du kunne jo sagtens have lange, korte, fest eller hvad du nu synes.

Footwear:
Igen åben kategori, men holder mig til at have 6-8 par sko der passer til sæsonen, inklusiv festsko. Igen kan du opdele som du vil, men husk øvelsens formål – at begrænse og give større overblik.

For hver overkategori kan du jo evt. vælge at lave en diverse, så der er plads til det løse.

Derudover har jeg undertøj, træningstøj, hjemmetøj og overtøj – de ting synes jeg sjældent jeg overforbruger af, men hvis det giver mening for dig kan du jo inkludere dem i strukturen.

Det er nemmest at bygge kategorierne op omkring det tøj du har i skabet nu, altså dit elske tøj – for det viser tydeligst hvad du har behov for af kategorier – hvis der f.eks. kun ligger et par jeans i dit skab nu, er det sandsynligvis ikke fordi du mangler 2-3 par gode jeans for at være i mål med din garderobe. Det er mere sandsynligt du bare ikke rigtigt er til jeans og derfor slet ikke behøver en kategori til det… Tilgengæld, hvis der allerede ligger 10 par derinde nu – har du måske behov for at lave 2 kats. lange/korte, skinny/straight eller lign. eller måske skal du lige kigge dem igennem en ekstra gang, for at se om du sådan for alvor ELSKER og BRUGER dem alle sammen jævnligt.

Du kan selvfølgelig godt regne en total sammen på ovenstående (36-48), men det er ikke så meget det jeg hænger mig i, men primært ideen om, at du kan vække mig midt om natten og så ved jeg hvilke underdele jeg har, uden at blinke. Det overblik ville jo nok forsvinde, hvis jeg havde alt for mange kategorier.

48 stykker tøj er vel egentligt for meget til at kunne betegnes som en hardcore capsule wardrobe, men på den anden side skifter jeg ikke voldsomt meget ud hver sæson og jeg synes det er ærgerligt at smide ting ud eller gemme dem væk, fordi der er nogen, som mener at 33 eller 37 er et bedre tal. Jeg går jo ikke efter at fylde op i alle kategorier, men at mærke efter hvornår jeg har nok…

Smid ud bunken som du har samlet idag kan du godt se at komme afsted med, der er ikke noget at fortryde i. Den med måske-tøjet vender vi tilbage til i næste uge, når vi skal lege ‘klæd ud’ på voksenmanér, så stuv den lidt af vejen så længe.

Synes du at skabet er gabende tomt nu? Eller har du stadig mere end 3-4 stykker tøj i hver kategori (og hov, hov du skal ikke bare opfinde flere nye, for at få plads til mere). Hvad har du brug for at jeg fokuserer mest på næste gang, fyld op eller ryd mere ud?

Kh. Trine

P.S. Bonus info – det giver sig selv at det du smider ud skal til genbrug (eller sælges), men tænk over hvor du afleverer det. Det er ikke alle genbrugsbutikker der genanvender – nogle sælger det de kan og sender resten til forbrænding. Det er da ærgerligt, når nu selv det mest slidte kan genbruges. Røde Kors er et af de steder, der sørger for genanvending, af det de ikke kan sælge. Så der kan man med god samvittighed aflevere selv de hullede sokker.

REKLAME:

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

En tanke om “Oprydning for begyndere

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: