Sådan begrænser du legetøjsrodet.

Hvis du er lidt i tvivl om hvorfor man skulle have lyst til at rydde op i børnenes legetøj kan du læse mit indlæg om min motivation. Ellers synes jeg bare vi skal kaste os ud i det

Overordnet kan rod lavet af børn der involverer legetøj kan tit deles op i 2 kategorier:

Det sjove:
Det er den slags der kan få lov til at så i dagevis og give anledning til timer af sjov – det er muligvis ikke så kønt at se på, men det faciliterer den spontane leg. Togbanen der får lov til at at stå og vokse sig større og større sammen med duplo slottet eller hulen af de fleste stole og tæpper som du ejer. Det er den hule, som en helt almindelig onsdag inviterer til, at hele familien klemmer sig sammen derinde og spiser en eftermiddagssnack. Den slags rod skal du slutte fred med! Lad det stå til der skal støvsuges eller de glemte madrester begynder at lugte. Put det i pytspanden og nyd livet.

Det trælse:
Når samtlige legetøjskasser er tømt ud over det hele, for at finde den der lille dumme dims som de alligevel kun gider at lege med i 5 min, når hele spisebordet flyder over med løse genstande, som ikke hører til nogen steder, når 7 års akkumuleret happy meal shit forhindrer dig i at bruge sofaen efter at børnene er puttet. Fortsæt selv listen… Det er selvfølgelig den slags rod du skal tage fat i, hvis du har det ligesom mig.

I praksis kan det ind imellem være lidt svært at kende forskel, for den løse dukke og tøjet hun har smidt ud over hele badeværelsesgulvet kunne man sagtens være fristet til at putte i den sidste kategori. Lillepigen har bare en anden mening, når hun kommer forbi dagen efter og siger Gokke ise vågen nu – yser (Dukke Lise er vågen nu – hun fryser red.) og fortsætter legen hvor hun slap i går.

Når du har gennemskuet hvad det er for noget rod du har hjemme hos jer kan du kigge på disse punkter:

  1. Inddrag børnene i en oprydningsrunde for at komme i gang, husk at det er deres ting, især med større børn. Du kan ikke vide hvad der betyder mest for dem. Forestil dig at din mand begyndte at smide dine sager ud eller give dem væk – Det er no go. Italesæt at man ikke bliver mere glad af mange ting, men at der kan være stor fornøjelse i de rigtige ting. Hjælp dem med at vurdere hvilke ting som de leger bedst med.
  2. Hvad skal væk? Hvis I har forskelligt legetøj som giver den samme slags leg er det oplagt at vælge den ene slags fra. Det kunne være Playmobil vs. Lego eller lign.  Vi havde både duplo lego samt Magformers (magnetiske byggeklodser red.) – selvom udformningen er meget forskellig er legen er den samme, man bygger. Derfor har vi valgt kun at beholde den ene slags.
  3. I stedet for at smide ud eller sælge det gamle legetøj kan du overveje at give det videre, til et sted hvor børnene selv stadig kan få glæde af det. Det kan være daginstitutionen, SFO’en eller til familie og venner som I tit besøger. Det er nemmere for børnene at give slip, når det ikke forsvinder helt. Husk selvfølgelig at tjekke med modtageren om de er interessererede. (det er ikke OK at give rod videre)
  4. Du kan også (i samråd med barnet) gemme noget af det væk for en tid og se om det bliver savnet. Her er det ofte til stor glæde at finde “nye” gamle sager frem. Det er ikke helt i minimalismens ånd at gemme ting, til hvis man måske engang får brug for det, men jeg synes det er et udmærket kompromis, når man har at gøre med børn og i en overgang til et nyt tankesæt.
  5. Overvej til jul og fødselsdage at give gaver i fællesskab, på den måde kan der måske blive råd til andet end de gængse legesager. Storepigen blev forkælet med en ny cykel fra det meste af familien til jul – hun blev slet ikke ked af at få færre gaver, men meget glad for den cykel hun havde drømt allermest om. Lillepigen har fødselsdag i dag og det bliver fejret med et nyt gyngestativ – i FSC mærket træ. Det er hele familien også med til at give. Et gyngestativ og en cykel bliver aldrig til rod og det vil give dem hver især og os i fællesskab mange gode oplevelser sammen.
  6. Saml på meget af det samme legetøj – vi har f.eks. helt vildt meget lego duplo og det er faktisk noget af det, som bliver sjovere jo mere man har at bygge med og noget af det eneste vi alle 4 kan samles om at lege med.
  7. Som med alt andet – husk det er en process at leve med færre ting og lad være med at smide noget ud, fordi du synes du skal! I fremtiden kan du nu købe mere bevidst og med større omtanke. Når vores børn ser at det er sådan vi selv gør vil de helt sikkert også blive mere fri af deres ting hen af vejen.

Det er i øvrigt også en god idé at samle på oplevelser i stedet for ting, – f.eks. har vi været så heldige at få årskort til Givskud Zoo til jul – det er jeg sikker på at vi alle sammen nok skal få meget mere glæde af end flere legesager.

“Mange praktiserer en eller anden form for en ting ind = en ting ud regel. Det er jeg ikke tilhænger af, jeg synes det er fjollet at smide noget ud bare fordi man får noget andet. Det giver selvfølgelig mening, hvis man køber en oplukker og har en eller flere i forvejen, så må der nødvendigvis skulle en ud for at give plads til den nye, men hvis man nu ikke har en i forvejen, hvad skal man så smide ud? En sko, en grydeske eller andet? Deres nytteværdi forsvinder jo ikke fordi man får en oplukker…”

Og slet ikke med gaver, hensigten er vel ikke at modtageren skal hjem og smide noget ud fordi man giver dem noget.

Det giver til gengæld rigtig god mening  altid at tænke over, hvornår man har nok af noget eller måske endda for meget. Den tankegang kan man også med fordel formidle til sine børn i forbindelse med ønskesedler til jul og fødselsdage. Desuden er det en god idé i forbindelse med ny indkøb altid at overveje, hvor det skal have sin plads i hjemmet.

Det er ofte ting uden plads eller sammenhæng der ender som rod.

Kh. Trine

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: