Ugens bevidste forbrug

Jeg synes det er svært – det der med, hvornår man forbruger bæredygtigt nok. Skal det hele være øko, må man gå med læbestift og bruge vatrondeller? I mine øjne handler det om et lille skridt af gangen og om at være bevidst.

Dette indlæg skal betragtes som min egen lille disclaimer, for hvis du leder efter en, der gør det hele rigtigt, så er det ikke her. Slet ikke – jeg spiser f.eks. kød og bliver ved med det. Jeg bliver aldrig sådan en der boykotter højtiderne for at mindske vores forbrug. Desuden bruger vi skumklude til at vaske lillepigens numse med, fordi det er det nemmeste og jeg er ikke (ret) flov over noget af det.

Bæredygtighed behøver vel ikke at være all or nothing? 

Fornylig stødte jeg på et insta opslag, hvor nogen foreslog at bruge økologiske planteolier som make-up fjerner, for at slippe for skidt og kemi. Meget god idé, smukt og inspirerende udført opslag og bestemt et godt skridt i den rigtige retning. Opslaget inkluderede dog vatrondeller på billedet og det blev i kommentarene gjort til et issue, fordi det jo ikke ligefrem tæller på miljø +siden, sådan noget bliver jeg ked af. For det er den der 100% eller ingenting tilgang, der bremser mange. Uh, hvis jeg ikke kan gøre det hele, kan jeg ligeså godt lade være og det forhindrer os i at italesætte alle de små ting vi rent faktisk kan gøre hver især lige nu og her.

Man kan blive helt bange for at åbne munden i forbindelse med bæredygtighed, hvis man har købt almindeligt hakket oksekød fornylig og det har jeg altså, men det betyder ikke at jeg ikke kan gøre en masse andre ting og det betyder heller ikke at jeg ikke gør det godt nok – for jeg gør de ting der giver mening for mig (og min økonomi)

Derfor får du fra nu af hver uge et lille indblik i min uges bevidste valg, nogle af dem kunne have været meget mere politisk korrekte, men min pointe er, at istedet for at gøre ingenting, har jeg med lidt omtanke alligevel gjort lidt mere i den rigtige retning end jeg plejer, måske kan det tjene til inspiration.

Halloween
Det ser ud til at fejringen er kommet for at blive og nogle steder bliver der bliver givet gas med pyntning og udklædning i både vuggestue og skole. Inden jeg fik børn valgte jeg at ignorere ståhejet, for jeg synes på en eller anden måde det var fint nok med “vores egen” fastelavn, men mine børn nyder at deltage i festlighederne og det skal de have lov til. Mit valg er dog normalt helt at vælge pyntningen herhjemme fra, for ikke at deltage i overforbruget af græskar og grimme orange dimser. I år fik vi så et stort fint græskar af svigerfamilien og det har vi selvfølgelig hygget os med at udhule, skære og lave græskartærte af. Ellers plejer jeg bare at have lidt blomster i krukkerne, der kan holde hele vinteren f.eks lyng.

Udklædningen er straks lidt værre – lillepigen er heldigvis ligeglad endnu, så hun har ikke været udklædt. Storepigen ville til gengæld vældig gerne være heks og har en fast idé om hvordan sådan en skal se ud, så at finde gamle laser frem og pimpe dem lidt går ikke længere an… Desuden er vi som vanen tro her i huset aldrig rigtig på forkant med tingene, så at lave det helt store selv i år var ikke på tale. Løsningen var tæt på at blive sådan et færdigt BR kostume, alt for dyrt, alt for dårligt og alt for lidt bæredygtigt.

Vi endte med et kompromis fra HM – nederdel med flagermus og hårbånd med heksehat ( +sorte strømpebukser & t-shirt som vi havde i forvejen) ingen af delene er tæt på at være andet end fast fashion af værste skuffe. Til gengæld synes hun at begge dele er så fint, at hun kan bruge det til det bliver slidt op, for det kan bruges til hverdag som en del af hendes almindelige garderobe, nederdelen som den er og hårbåndet kan vi klippe hatten af og bruge uden, når hun ikke synes den er sjov mere. Er det bæredygtigt, næ, men et bevidst forbrugsvalg, hvor vi får langt mere ud af det vi har købt, der ligger ikke et kostume hen, som kun bliver brugt 2 eller 3 gange, for så at blive smidt ud, derfor synes jeg at det er et skridt i den rigtige retning.

Prikken over i’et var en hjemmelavet kost af gamle grene og et spindelvævssjal jeg hæklede for et par år siden – de to ting ryger da heldigvis direkte ind på bæredygtighedskontoen.

“Nye” øreringe
Jeg har valgt at ofre penge på reparation af et par gamle Anne Black øreringe, som jeg er vildt glad for. Jeg har vadet byen rundt for at finde et sted de kunne og ville reparere dem, nogle af dem troede vist jeg var tosset. Det havde da helt sikkert også været nemmere at bestille et par nye over nettet og ikke voldsomt meget dyrere, men det er jo meget mere miljøvenligt at bruge penge på timeløn til reparation istedet for ny produktion, med tilhørende energi og ressourceforbrug.

Kirppu – Loppesupermarked
Som jeg var inde på i sidste uge handler bæredygtighed for mig også om at simplificere mit liv, så at rydde ud og op i alle de ting jeg har omgivet mig med, som ikke giver glæde, er en del af processen. På den måde slipper jeg forestillingen om at det er de ting vi ejer, som gør mig glad. Derfor har jeg har fyldt en bil med gode gamle sager og lejet mig en stand hos Kirppu i Kolding. Konceptet er fint, du lejer en stand, prismærker sagerne, stiller op og kører hjem. Derefter kan du sidde i sofaen (eller på arbejdet) og via hjemmesiden følge med i hvor meget du har solgt. Lige nu bruger jeg det til at komme af med ting, men det er også et fint sted at købe ind og på den måde bidrage til en mere cirkulær økonomi, hvor hver ting får et længere liv inden det må ende som skrald.

Jeg er med på at der er lang vej igen for mig og min familie for at kunne kalde os bæredygtige øko-mennesker og det er måske heller ikke målet, men jeg tør allerede nu kalde mig en bevidst forbruger, med lidt bedre klimakarma.

Har du gjort noget i denne uge, som er bare lidt bedre for vores verden, så skriv endelig med og lad os få lidt input til inspiration.

Som altid og hver gang – tak for din tid.

Kh. Trine

REKLAME:

Del gerne hvis du vil inspirere andre:

En tanke om “Ugens bevidste forbrug

Jeg vil altid gerne høre fra dig, så don't be shy: